fbpx

Mökötysmökki ja pari suunnitelmaa

29.12.2023

Eräänä marraskuisena lauantaina siirsimme pienen kämpän Simojoelta Simojärvelle. Kämppä on sisareni edesmenneen puolison veistämä ja siksikin meille tärkeä.

Auton lavalla matkaava mökki oli kuin sadusta –  vain punanuttuiset tontut puuttuivat.

Miehet olivat jo antaneet mökin nimeksi Mökötysmökin, sillä heillä menee hermot kanssani. Mökötysmökkiin voi vetäytyä ja sulkea muun maailman ulkopuolelle.

Simojärvellä autonkuljettaja mittaili katseellaan vaatimattomia rakennuksiamme ja kysäisi, onko teillä käynyt mielessä vuokrata tätä paikkaa. Kuljettaja työskentelee sesonkiaikana sukunsa matkailuyrityksessä ja kertoi, että syrjäisillä kämpillä on kysyntää, ja hinnoittelu on hurjaa.

Siitähän se ajatus taas karkasi uusiksi suunnitelmiksi. Muutamia päiviä myöhemmin olin perehtynyt jokaiseen vuokrasivustoon, selvitellyt erilaisten mökkien ja kämppien varustelutason, hinnoittelun ja asiakaspalautteen.

Ja oikeasti: syrjäisillä pikkukämpillä on kysyntää, vuokraajat hakevat rauhaa ja hiljaisuutta ja toivovat, että vuokrakohde on siisti (lue: ei hiirenpapanoita sisällä) ja siellä ei haise home.

En minäkään nukkuisi homeelta haisevassa kämpässä, jossa hiiret olisivat pitäneet juhliaan ja vielä maksaisin siitä ilosta.

Alle kymmenen neliön Mökötysmökki olisi oivallinen vuokrakäyttöön. Kuopus oli jo hankkinut pienen viherhuoneen, josta saisi mainion lisätilan esimerkiksi ruokailuun kämpän viereen. Paikka voisi olla hieman erillään saunatuvasta ja kesäkeittiöstä, jolloin majoittujilla olisi oma rauha, mutta joille voisimme valmistaa hyvää ruokaa ja lämmittää saunan.

Liiketoimintaideaa pitää vielä hieman jalostaa, ja kenties myös pehmittää miesväen ajatusmaailmaa jakamistaloudelle suotuisammaksi. Miksi emme voisi vuokrata Mökötysmökkiä silloin, kun siinä ei meistä kukaan majoitu? Muiden tilojen osalta tätä täytyy vielä miettiä.

Vuodessahan on 52 viikkoa, ja pääosin mökillä ei ole kukaan. Joku muukin voisi ladata akkujaan ja rauhoittua Simojärvellä, nauttia erämaisemasta.

Jakamistalous on nykyaikaa.

Mökötysmökki on tässä vielä välilanssissa, sillä se siirtyy alkukesästä oikealle paikalleen tasaisen kumpareen kohdalle lähelle rantaa rakennusvalvonnan ohjeiden mukaisesti. Pohjatöitä ei tarvitse kovin paljon tehdä, mutta muutama pikkumänty täytyy kaataa sen tieltä.

Tässä Mökötysmökki vielä Simojoella.

Kuva vääristää mittasuhteita, mutta Mökötysmökkiin mahtuu 2-4 nukkujaa. Tulisija piti purkaa, ja tähän on tulossa Simojoelta vanha Harvia 10-kamiina. Jälkikasvu olisi halunnut tilata yli tuhat euroa maksavan tulisijan, mutta tilasin vanhaan kamiinaan uuden tulenohjauslevyn ja säästin huomattavasti.

Varaosia on saatavissa myös ennen 2007 valmistettuihin malleihin.

Pojat tosin kysyivät, kuka tulenohjauslevyn vaihtaa. Lupasin olla työnjohtajana.

On tässä vielä pari muuttujaa, sillä mökin lattia pitää vaihtaa, kamiina asentaa paloturvallisesti oikealle kohdalle niin, että Mökötysmökin neliöt ovat hyödynnettävissä mahdollisimman tehokkaasti.

Kysyin puolisolta, mitäs tuumaisit, jos vuodenvaihteessa 2024-2025 katselisimme tähtitaivasta Mökötysmökissä kahdestaan.

Ei pitänyt mahdottomana ajatuksena.

Reippaana toimijana tosin ehdin jo perustaa Simojärven Mökötysmökille oman facebook-sivuston Simojärven Mökötysmökki.