19.4.2024
Yrittäjien ja erityisesti pienyrittäjien määrä laskee Suomessa, vaikka jokainen työpaikka olisi tarpeen. Yritystoiminnan edellytykset ovat olleet viime vuosina koetuksilla: koronan jälkeinen notkahdus, korkotason nousu ja YEL-muutokset ovat luoneet epävarmuutta.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 Suomessa oli
- 320.000 yrittäjää, joista
- 230.000 oli yksinyrittäjiä
Yksinyrittäjiä oli edellisvuonna 10.000 enemmän. Voit lukea lisää tilastoista tästä.
Olen itsekin toiminut päätoimisena pienyrittäjänä kymmenen vuotta, joten tunnen aiheen erittäin hyvin. Voit tutustua tarinaani tästä.
Viimeaikaiset päätökset kurittavat pien/yksinyrittäjiä, jotka räpistelevät päivästä toiseen, kauhistelevat vähenevää kassavirtaa, maksamattomien laskujen määrää ja jättävät palkan maksamatta itselleen.
Maksuvaikeudet ovat myös työnantajayritysten riesana.
Yrittäjät ovat joutuneet poliittisten lakkojen sijaiskärsijöiksi. Vienti on sakannut ja useita merkittäviä tilauksia on peruttu. Pankit ovat varovaisia myöntämään luottoja yrityksille, joiden kassavirta on olosuhteista johtuen heikko ja vakuudet eivät enää riitä.
Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan ennätysmäärällä yrityksiä menee huonosti.
Luvassa on siis lisää maksuvaikeuksia, konkursseja, ulosottoja ja uusia työttömiä työnhakijoita jo ennestään isoon joukkoon.
Pienyrittäjien ahdinkoa ei vähennä lainkaan se, että Suomen hallitus päätti nostaa arvonlisäveroa 25,5 prosenttiin. Euroopassa vain Unkarissa yleinen alv-kanta on tätä korkeampi.
Mitä tämä tarkoittaa? Julkinen taloutemme on velkaantunut. Valtio saa helposti kerättyä vuositasolla alv-nostolla miljardin, millä taloutta tasapainotetaan.
Tai ehkä ei.
Kun yhä useamman pienituloisen sosiaalietuuksia leikataan, se heijastuu yleiseen kulutukseen, jolloin köyhät eivät kuluta ja maksa alveja.
Pienyrittäjät, kuten naisvaltaisten palvelualojen yrittäjät – kampaamot, kosmetologit, hierojat, käsityöläiset – eivät saa riittävästi palveluja käyttäviä asiakkaita. He eivät myöskään uskalla nostaa hintojaan, johon korotettu alv sisältyisi, joten he alentavat itselleen maksamaansa palkkaa.
Pari vuotta sitten tehdyn selvityksen perusteella noin puolet yksinyrittäjistä maksoi itselleen alle 2000 euron kuukausipalkkaa.
Suomen hallitus leikkaa myös kotitalousvähennystä, mikä sekin heijastuu palveluiden kysyntään ja ajaa erityisesti naisyrittäjiä vaikeuksiin. Ja kukaan ei enää muista puhua arvonlisäveron alarajan nostosta, että edes osa yksinyrittäjistä pysyisi pinnalla.