1.1.2025
Alkuperäisessä kunnossa ollutta kaksiota ei enää kehdannut edes tarjota vuokralle kenellekään. Kun asunnon arvo oli alhainen, sitä ei kannattanut myydäkään, joten päätimme peruskorjata sen.
Oletin, että pintojen päivittämiset, pienet purkutyöt ja LVI-asennukset tapahtuvat muutamassa viikossa.
No, pieleen meni.
Taloyhtiössä kaikki on säädellympää kuin mökkiprojektissa tai omakotiasumisessa. Meillä on vahvaa kokemusta molemmista, sillä asuimme yli kolme vuosikymmentä 1950-luvulla rakennetussa omakotitalossa, jonka remontoimme pääosin itse.
Mökkiprojektistamme taas voit lukea tästä linkistä.
Peruskorjaukselle piti nimetä valvoja, ottaa asbestinäytteitä, tilata firma purkamaan asbestit, odottaa erilaisia kuivumisaikoja ja tutkimustuloksia.
Oma jälkikasvumme on rakennusalan ammattilaisia, ja he varoittelivat, että tuumasta-toimeen ei ole paras tapa toimia, vaan asiat pitää suunnitella ja aikatauluttaa. Heidän mielestään esimerkiksi kylpyhuoneen purkaminen, lattian valaminen, vesieristykset, laatoitukset ja sähköasennukset vaativat aikaa.
Metelöintiä ja naapureiden häirintää kesti useita kuukausia. Vaikka liputimme ja laputimme kaikki mahdolliset infopaikat, jatkuva seinien poraaminen häiritsi meitä ehkä enemmän kuin talon vakituisia asukkaita.
Pyrimme ottamaan huomioon vuorotyöläisten ja pienten lasten päiväunet, mutta emme aina siinä onnistuneet.
Jossain vaiheessa huomasimme, että jopa seinien tasoittaminen, hiominen, maalaaminen ja tapetointi välisiivouksineen vie valtavasti aikaa ja voimavaroja.
Toisinaan lipsahti riitelyn puolelle, sillä yliarvioimme omat kykymme ja jaksamisemme. 60-vuotias pariskunta ei enää ole 30-vuotias.
Asukkaat tulivat tutuiksi
Iäkkäät asukkaat kävivät seuraamassa remontin edistymistä. Heistä oli mukavaa, että talossa oli elämää. Kun ihmiset tulivat tutuiksi, kuulimme monenlaisia tarinoita talossa asuneista ihmisistä. Suurta huolta oli aiheuttanut yläkerrassa asunut huumenuori, joka oli tuhonnut vuokra-asuntoonsa ja vesivahingolla osin myös naapuriasunnon ja sotkenut yhteistä omaisuutta.
Liityin Suomen Vuokranantajiin, sillä halusin asiantuntija-apua vuokranantajana toimimiseen. Tässä vaiheessa ideana oli myydä kaksio yksityisomistuksesta yritykseni omaisuudeksi ja kenties laittaa sen matkailun sesonkiaikana muutamaksi viikoksi lyhytvuokraukseen.
Suomen Vuokranantajien sivuille pääset tästä linkistä.
Osallistuin Suomen Vuokranantajien koulutustilaisuuteen, jossa sain hyvää tietoa valtakunnallisesti ja rovaniemeläisittäin vuokra-asumisen hintakehityksestä ja nykytasosta. Oli hämmentävää kuulla, että esimerkiksi Vaasassa vuokra-asunnot menevät muutamassa tunnissa uusille vuokralaisille.
Oletin, että Rovaniemen kaupungin lyhytvuokrausohjeita noudattamalla onnistuisin asunnon lyhytvuokrauksessa kelvollisesti.
Rovaniemen kaupungin ohjeistuksiin pääset tästä linkistä.
Kotirauha on perusoikeus
Osallistuin myös Taloyhtiöverkoston kokoukseen, jonka keskeisenä teemana on varmistaa, että pitkäaikaisasujilla/asunnon omistajilla on oikeus kotirauhaan. Siinä tämä verkosto on täysin oikeassa: jokaisella on oikeus kokea olevansa turvassa omassa kodissaan.
En kuitenkaan kokenut verkostossa aivan oikeaksi toimintatavaksi sitä, että nyt myös se taloyhtiö, jossa kaksio on, liitettiin mukaan laittoman majoitustoiminnan vastustajiin.
Taloyhtiön hallitus ei ole asiaa käsitellyt, eikä minulla ole oikeutta liittää taloyhtiötä mihinkään taloyhtiöverkostoon. Ei vaikka itsekin olen taloyhtiön hallituksen jäsen.
Suunnittelin jo seuraavan yksiön tai kaksion hankintaa, sillä peruskorjattu kaksio toimisi mainiosti lainan vakuutena. Rovaniemellähän on yhä edullisia asuntoja keskustan ulkopuolella taloyhtiöissä, joiden talous on kunnossa ja isot remontit tehtyinä.
Lisäksi julkisen keskustelun perusteella välittyi vahvasti sellainen kuva, että Rovaniemellä on pulaa kalustetuista ja kalustamattomista asunnoista – olipa kyseessä sitten lyhyt- tai pitkäaikaisvuokraus.
Sosiaalisen median eri keskustelupalstoilla huomasin pian, kuinka uhkarohkeaa on hankkia Rovaniemeltä sijoitusasunto.
Mistä sen vuokralaisen löytäisi?
Remontti valmistui syksyllä. Se tuli huomattavasti kalliimmaksi kuin arvoimme, sillä kylpyhuoneen ja pienen keittiön tason nostaminen 1970-luvulta nykyaikaan oli hintavaa.
Perusratkaisut on kuitenkin tehty niin, että niitä ei tarvitse lähivuosikymmeninä päivittää. Ja halusimme pitää myös sen mahdollisuuden, että tämä kaksio voi olla joskus myös meidän kaupunkikotimme.
Minun ja yritykseni piti miettiä, mitä teen asunnolla. Päätin kokeilla sen vuokraamista ja erehdyin vinkkaamaan asunnosta facebookin sivustolla. Se tuotti kymmeniä yhteydenottoja ihmisiltä, joilla ei ollut luottotietoja tai kykyä vuokranmaksuun, mutta mittavaa kokemusta päihteistä, häädöistä, lastensuojelusta, rikoksistakin.
Sain yöllisiä viestejä, uhkailuja.
Onko tilanne Rovaniemellä oikeasti tällainen?
Minulla siis oli nätti ja hyväkuntoinen kalustettu asunto, joka kelpaisi minulle ja puolisollenikin asuttavaksi. Rymyporukkaa en siihen haluaisi, sillä talo on rauhallinen ja naapureiden kotirauha on minullekin tärkeää.
Vuokratason pitäisi kuitenkin olla sellainen, että se kattaisi asunnon juoksevat menot ja pääomakustannukset ja jossakin vaiheessa alkaisi myös tuottaa tuloa yritykselleni.
Ilman asukkaita oleva kaksi olisi katastrofi.
Qasa on vuokralaisten Tinder
Löysin Qasa Oy:n palvelun, joka on vuokranantajien ja vuokralaisten Tinder. Se etsi sopivat matchit kaksioon ja viikossa jonossa oli maksukykyisiä, erityisesti sesonkityöhön tulevia matkailualan toimijoita.
Pääset Qasa Oy:n sivuille tästä linkistä.
Tein määräaikaisen vuokrasopimuksen pienen henkilöstövuokrausfirman kanssa. Qasan palvelu on siitä mainio, että se on tarkistanut luottotiedot ja takaa takuuvuokran sekä parin kuukauden vuokran.
Myöhemmin osoittautui, ettei tämäkään mennyt aivan ongelmitta. Henkilöstövuokrausyritys kyllä peri asukkaan palkasta vuokran, mutta unohti tilittää sen Qasa Oy:lle.
Yrittämiseen liittyvät riskit realisoituvat ikävällä tavalla tässäkin.