fbpx

Toho äitienpäivälahjaksi

Jo viime kesänä haaveilin kaasutohottimesta, sillä olin nähnyt, kuinka kaunista puupintaa kuumentamalla olisi mahdollista saada.

Kun kyselin miesväeltä, voisiko sellaisen tuoda mökkityömaalle ja käsitellä esimerkiksi saunan lattian, heillä ei ollut suurta intoa asiaan.

Ilmeisesti he ajattelivat, että polttaisin koko saunamökin.

Sain sellaisen käsityksen, että toho olisi liian kallis investointi tälle työmaalle, poikien kavereiden tohot olivat aina varattuina tai hajalla, joten luovuin tästä keskustelusta.

Nyt minulla on toho, jonka sain äitienpäivälahjaksi. Ensimmäiset laudankappaleet olivat harjoitusversioita. Testailin, kuinka läheltä puuta kestää kuumentaa, mikä tummuusaste  näyttää komealta, käyttäytyykö mänty eri tavalla kuin kuusi ja missä vaiheessa puu syttyy palamaan.

Kaasutohotin on helppokäyttöinen.

Isäni opetti aikanaan, että polttaminen estää kosteuden imeytymisen puuhun. Hän teki vuosikymmeniä sitten kotiimme saunanlauteet ja poltti lauteiden tukipuut, jotka olivat lattiaa vasten ja periaatteessa aina märkiä. Kolmen vuosikymmenen aikana tukipuut eivät tummuneet lainkaan.

Liittimen koodit on hyvä tarkistaa jo kaupassa. Simojärveltä ei lähdetä pistäytymään lähikaupassa.

Työ on koukuttavaa ja yllättävän helppoa. Toki olen peruskouluvuosina osallistunut tekniseen työhön, ja vanhat Eino Luukkosen opit Simon yläasteelta ovat yhä muistissa.

Tästä aloitin varsinaisen työn eli saunamökin ikkunoiden ja ovien vuorilaudat saivat tummemman pinnan. Kirjoitin facebookiin, että tohottelin smyygilaudat, mutta kuopus kertoi, että nämä ovat vuorilaudat. Laudat joka tapauksessa.

Kauneus on toki katsojan silmissä, mutta minusta nämä ovat upeat. Lisäksi tohottaminen on nopeaa ja säästää aikaa muuhun puuhasteluun.

Pintaan yksi kerros väritöntä kuullotetta.

Puun syyt näkyvät mainiosti.

Ulkohuussin ovi on hieman ohuempaa materiaalia. Kun käsittelin sen sisäpuolelta, se ehkä syttyi hieman palamaan…

…mutta sitäpä ei tässä enää huomaa.

Tohotin myös trukinlavan, ja siitä tuli kompostorin kehikolle pohja. Seinät valmistuvat joskus myöhemmin.

Jokainen lauta on yksilöllinen.

Tohotin on edullinen investointi, sillä hinta on muutamia kymppejä.

Suosittelen erityisesti naisille, joita perinteiset käsityöt eivät kiinnosta, ja joilla sukan kantapää on yhä opettelematta.

Ja tietenkin varovaisuussääntöä noudattaen: jos lähellä on kuivaa heinikkoa tai metsää, se syttyy herkästi palamaan ja paloa on vaikea hallita.

 

Ja tässä aiempia tarinoitani mökkiprojektistamme:

Tie- ja ulkohuussi.

Jo appiukkolla samat suunnitelmat.

Autolla pihaan saakka.

Ulkohuussin sisustusta.

Ensimmäinen huijaus nettikaupassa.

Tervasit sitten tolpatkin!

Haluan kesäkeittiön!

Kesäkeittiö tuli perille.

Jos sittenkin Simojärvelle?

Jatkosuunnitelmia.

Melkoinen myräkkä Simojärvellä.

Yllättävät yöpakkaset.

Ei huono, sanoisi Uotinen.