fbpx

Poikkeusolojen pääsiäinen puhuttelee

Poikkeusolojen pääsiäinen puhuttelee monista eri syistä.

Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmien karanteeni, yrittäjien epätoivoinen tilanne ja kaikkien epävarmuus tulevasta saa mietteliääksi: mitä elämässämme tapahtuu, mikä on tärkeää ja millä ei ole mitään merkitystä?

Pysyvätkö läheisemme terveinä? Entä me itse?

Karanteeni vaikeuttaa myös Simoskat-kanavan haastatteluja, sillä kaikki alustavasti keväälle sovitut jutustelut on peruttava, materiaalimme alkaa ehtyä.

Teimme joulukuussa rovasti Ilmo Pulkamon kanssa pitkän haastattelun, josta osa oli tarkoitus säästää Rovaniemen kirkon 70-vuotisjuhliin elokuulle.

Päätämme jakaa sen jo nyt, sillä kotikirkkomme freskon esittely on tässä poikkeustilanteessa lohduttava.

Taiteilija Lennart Segerstråle antoi alttarifreskolle nimen Elämän lähde. Lapin sodassa Rovaniemen kaupalasta tuhoutui 90 prosenttia ja tämä heijastuu myös taiteilijan tulkintaan:

”Se on siis läpileikkaus jokaisesta ihmissydämestä, jonka toisella puolella on sovitetun ryövärin halu joutua yhteyteen Jumalaan ja hän suunnitelmaansa, ja toisella puolella sovittamattoman ryövärin kielteisyys siihen, keskellä seisoo Kristus itse sovituksen hintana, voiman välittäjänä ja ylläpitäjänä. Hän kuvastuu elämän lähteeseen, omaantuntoomme, johon rehellisyyden puhdas valo ja epäitsekkyyden rakkaudellisuus meissä heijastuu. Tämä kaikki on sommiteltu Lapin ympäristöön, koska Rovaniemen kirkko on oleva sen hengen sydämenä.”

Myös Pertti Kivimäen tulkisema, tuntemattoman tekijän teksti Vaikea risti saa hiljentymään.