28.7.2023
Monilla mökkiläisten keskustelupalstoilla kiistellään siitä, missä on polttopuiden paikka mökillä. Monet meistä säilyttävät kuivia koivuklapeja seinänvierustalla, josta niitä on helppo hakea saunan tai mökin lämmitykseen.
Paikka on kuitenkin viranomaisten mukaan väärä. Mökkiläisen turvallisuus on meille kaikille tärkeä asia.
Pelastuslain 9 pykälä velvoittaa myös mökkiläisiä ja sen mukaan:
Rakennuksen omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan huolehdittava siitä, että rakennus, rakennelma ja sen ympäristö pidetään sellaisessa kunnossa, että:
1) tulipalon syttymisen, tahallisen sytyttämisen sekä leviämisen vaara on vähäinen.
Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä niin, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu.
Siis tämä tulee suoraan laista: palavaa materiaalia ei saa säilyttää mökin tai saunan alla tai sen välittömässä läheisyydessä. Viranomaisohjeissa välitön läheisyys on alle kahdeksan (8) metriä.
Vakuutusyhtiöt eivät aina korvaa sattuneita vahinkoja, eivät ainakaan täysimääräisesti, jos ilmenee, että klapeja on säilytetty huolimattomasti liian lähellä rakennusta.
Tämä oli minullekin uusi asia.
Kouluttauduin viime vuonna SPEKin eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön 72 tunnin kouluttajaksi. Koulutuksissa puhumme kotivarasta ja kuinka kotona pitäisi varautua sähkökatkoihin ja moniin muihin häiriötilanteisiin.
Samat ohjeet koskevat myös meitä mökkiläisiä.
Jos mökit ovat varustelutasoltaan kuten meidän mökkimme Simojärvellä eli sähkötön ja vesijohdoton, varautuminen on monilta osin automaattista.
Meillä on puhtaat vesiastiat ja helposti valmistettavaa pussiruokaa ja muuta kuivamuonaa isollekin joukolle. Kuivamuonassa päiväykset eivät ole viime vuosikymmeneltä.
Lemmikkejä meillä ei ole, joten niiden ruokahuoltoon ei tarvitse varautua.
Nämä kannattaa kuitenkin aina varmistaa eli mökillä on hyvä olla:
- paristoilla toimiva radio ja paristoja
- paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja
- varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten
- retkikeitin/kaasugrilli/ruuanlaittomahdollisuus ja tulitikut
- välttämättömät lääkkeet
- hygieniatarvikkeet (vessapaperia ja käsidesiä myös riittävästi)
- ensiaputarvikkeet
- käsisammutin/sammutuspeitto
- lämpimiä vaatteita, peittoja, polttopuita
- palo/häkävaroitin (testattu ja toimivia)
Puhelimeen kannattaa ladata 112-sovellus, jonka hätäpaikannus on kohentunut huomattavasti myös Lapissa viime vuosina.
Hätätilanteessa ambulanssi tai paloauto ei ehdi metsäautoteitä kovin nopeasti paikalle. Ei varsinkaan silloin, jos kiinteistön osoitetiedot ovat päivittämättä.
Muistimme tarkentaa osoitteemme alkukesällä, ja vaikka oma osoitekilpi osoittaa nyt muutaman sadan metrin päässä olevaa mökkiä, se ei takaa, että apu tulisi pikaisesti paikalle.
Oma osoite kuitenkin rauhoittaa hieman.
Ranuan kunta hoiti osoitteen asianmukaiseksi.
Omat ensiaputaidot ja jopa suunnistustaidot ovat tarpeen aina.
Viime kesänä salama vaurioitti ainakin kahta tukiasemaa, jonka seurauksena gps-paikannus ja karttapalvelut olivat toimimattomia turhan pitkään. Kun hillajängällä yritin muistella, kuinka muurahaispesästä tai männystä voi päätellä, missä on etelä ja pohjoinen, tuli hieman turvaton olo.
Simojärven maastossa voi väsyneenä kävellä samaa ympyrää useita tunteja. Ja kun aurinkoa ei näy, myös ajantaju katoaa.
Tällä hillastuskaudella en luota vain teknisiin apuvälineisiin, vaan olen opetellut, miten luonto opastaa kulkijaansa.