fbpx

Juhannukseksi valmiiksi

23.6.2023

Pari päivää ennen juhannusta kävin siivoamassa vanhan mökin, lakkaamassa kesäkeittiön lattian ja jo hieman nauttimassakin kesän lämmöstä ja lintujen laulusta.

Olin ensimmäistä kertaa yksin Simojärven mökillä, ja se herätti hämmästystä kaikissa: Onko äiti uskaltanut lähteä yksin Simojärvelle? Osaako äiti edes ajaa sinne itse?

Sain kaveriksi kärpän, joka vikkelästi puikkelehti rantaheinikossa. En aiemmin ollut nähnyt kärppää luonnossa ja hieman ihmettelinkin, mistä sen tunnistin. Lasten luontokirjoista, joita muutama vuosikymmen sitten on luettu ääneen vai herkistääkö luonto rauhoittumaan ja näkemään asioita?

Joissakin tiedoissa kärppää kutsutaan myös portimoksi, joten liittyykö kärppä myös Ranuan Portimon kylän nimeen jollakin tavalla?

Voit lukea lisätietoa kärpästä tästä linkistä.

Päätinkin ottaa heinäkuussa olevan kesälomani yhdeksi tavoitteeksi opetella Ranuan kunnan ja erityisesti Simojärven historian perusasiat. Ensimmäinen mahdollisuus olisi tarjolla heinäkuun toisena viikonloppuna, jolloin on parikin paikallishistoriaan liittyvää tapahtumaa.

Tappauksia VI Ranuan historiasta pe 7.7.

Kemihaaran ja Simojärven historiasta tarjolla tietoa la 8.7.

Siivoaminen oli nopeaa, sillä kesäkeittiö on pieni ja tässä vaiheessa vielä tyhjä. Radio Suomen Olli Haapakankaan seurassa oli leppoisaa touhuta. 

Olli Haapakankaan jutustelu on hauskaa.

Tohotettu lattia on kaunis.

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta tohotettu lattia on kaunis ja olen siitä erityisen ylpeä. Niin, ja eivät kaikki pidä Olli Haapakankaan toimittamista ohjelmistakaan. Minä tykkään ja kanavaa ei vaihdeta, vaikka joku olisi asiasta toista mieltä.

Olen joissakin asioista nopea. Ehdinkin jo purkaa vanhan saunan lauteet, siirtää kaikki metsämiesten lumipuvut, sarkapuvut ja muut paksut talvivermeet vanhaan saunaan. Sen kattoon kiinnitin joltakin Ikean reissulta ylijääneet härpäkkeet, joiden varaan sain harjanvarren ja kaikki arvokkaat (lue: pinttyneen hikiset) varusteet ovat nyt piilossa ja vanha mökki yleisilmeeltään siisti.

Kun tulin puolisoni kanssa ennen juhannusta mökille, kannoimme kesäkeittiöön nuorilta saamamme Ikean lipaston, viime kesänä saunatupaan kunnostamani levitettävän sängyn, työkaverini entisen ruokapöydän, vanhat asiat, pari klaffituolia –  olimme todella tyytyväisiä.

Kyllä se oli muutaman erityisen lihapitoisen kärkkärin ja kuohujuoman arvoista. Juhannus saa alkaa.

Ensimmäiset kärkkärit ja juhlajuoma.

Aiempia mökkitarinoitani voit lukea tästä:

Tie- ja ulkohuussi.

Jo appiukkolla samat suunnitelmat.

Autolla pihaan saakka.

Ulkohuussin sisustusta.

Ensimmäinen huijaus nettikaupassa.

Tervasit sitten tolpatkin!

Haluan kesäkeittiön!

Kesäkeittiö tuli perille.

Jos sittenkin Simojärvelle?

Jatkosuunnitelmia.

Melkoinen myräkkä Simojärvellä.

Yllättävät yöpakkaset.

Ei huono, sanoisi Uotinen.

Toholla tuloksia nopeasti.

Ja sitten tulikin hellepäiviä.