fbpx

Ei huono, sanoisi Uotinen

Simojärven mökki kevätauringossa.

Pääsiäisenä Simojärvellä oli huikea kevätsää. Öisin toki oli vielä yöpakkasia, mutta päivällä aurinko lämmitti ja opetti, että joskus vain voi olla ja nautiskella.

Lumikengillä Simojärvellä.

Ruuan esivalmistelut olin toki tehnyt kotona Rovaniemellä, mutta haaveissani on, että seuraavana pääsiäisenä juhlaruoka valmistuisi kesäkeittiössä.

Vasan (poro) routapaisti onnistuu aina esimerkiksi näin: jäinen paisti paistopussiin ja yöksi noin 80-100 asteen lämpöön. Aamulla paisti upotetaan muutamaksi tunniksi suolaveteen, jossa on oman maun mukaisesti esimerkiksi laakerinlehtiä, katajanmarjoja, pippuria.

Liha tarjoillaan kylmänä, suolavedestä ja mausteista saa herkullisen kastikkeen. 

Kun kastiketta tekee reilusti, se ryydittää seuraavana päivänä esimerkiksi nakit tai lihapullat aivan uusiin ulottuvuuksiin.

Pari päivää sujui leppoisasti levähdellen, lukien ja liikkuen, mutta paikallaan oleminen on minulle vaikeaa.

Tästä voi vielä tulla sanomista, mutta sitä tervaahan jäi viime kesältä…

Kyselin sisaruksiltani, olisiko nyt hyvä aika tervata ja jokainen googletti ohjeita. Kun isä sanoi, että ainahan sitä keväällä on tervattu ja kevätaurinko kuivattaa tervan, päätin noudattaa isän neuvoja.

Isä ei käytä googlea.

Voihan se toki olla, että vielä juhannuksena huussin kaiteet ovat kosteat, mutta sävy on kaunis. Olen jo hieman varautunut pieneen vinoiluun kuten edelliskesänä.

Huussin osalta joudumme kesällä hieman lyhentämään ovea, sillä talvella tuiskuttaa niin, että oven eteen muodostuu jäätä ja lumi paakkuuntuu. Muutaman sentin lyhennys takaa sen, että ovi aukeaa myös talvella vaivattomasti.

Saunamökin tolpat hioin samalla kevyesti eli niissä ei enää ole kärpäsiä ja ekovillaa. Vaikka kuivuminen oli viime kesänä hidasta, lopputulokseen olen tyytyväinen.

Puoliso ripusti linnuille pesäpöntön puuhun. Pienelle yksikölle tuntui olevan kysyntää, sillä tiaiset kilpailivat heti, kuka ehtii varaamaan sen.

Mieli on täynnä suunnitelmia, joista aivan kaikista en vielä uskalla miesväelle kertoa, sillä heidän mielestään kesäkuukausia ja lomapäiviä ei ole aiempaa enempää. Minusta taas hyvin suunniteltu voi olla kokonaan tekemättä, sillä suunnitelmani saattavat vaihtua nopeasti.

Kun ajelimme Kemijokivartta kotiin päin, useat veneenomistajat olivat jo tervanneet veneensä kevätauringossa.

Ja jos Jorma Uotinen olisi käynyt Simojärvellä pääsiäisenä, hän olisi taatusti kommentoinut:

”Ei huono.”

Ja tässä aiempia tarinoitani mökkiprojektistamme:

Tie- ja ulkohuussi.

Jo appiukkolla samat suunnitelmat.

Autolla pihaan saakka.

Ulkohuussin sisustusta.

Ensimmäinen huijaus nettikaupassa.

Tervasit sitten tolpatkin!

Haluan kesäkeittiön!

Kesäkeittiö tuli perille.

Jos sittenkin Simojärvelle?

Jatkosuunnitelmia.

Melkoinen myräkkä Simojärvellä.

Yllättävät yöpakkaset.